Fascia, fascinerend.
"I believe that the body remembers
everything that ever happened to it."
- John F. Barnes
Fascia, oftewel bindweefsel.
De fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. De fascia spanning wordt beïnvloed door het autonome zenuwstelsel, het vormt de verbinding tussen het brein en het lichaam.
Er zijn 3 lagen fascia: onderhuidse fascia, diepliggende fascia, en verbindende fascia.
De belangrijkste functies van de fascia zijn:
- Structurele ondersteuning: Fascia biedt ondersteuning en stabiliteit aan de structuren van het lichaam. Het zorgt ervoor dat spieren, organen en andere weefsels op hun plaats blijven en helpt bij het behoud van de juiste vorm en positie.
- Bescherming: Fascia beschermen onze spieren en organen. De fascia laag helpt bij het absorberen van schokken en het voorkomen van letsel.
- Bewegingsmogelijkheid: Fascia speelt een rol bij het vergemakkelijken van beweging in het lichaam. Het biedt glijvlakken en verminderde wrijving tussen verschillende structuren, waardoor soepele beweging mogelijk is.
- Overdracht van krachten: Fascia fungeert als een schokdemper. Het kan spanningen en krachten opvangen en verdelen die worden gegenereerd tijdens beweging of activiteit.
Als de fascia goed functioneert, is die zowel flexibel als gespannen. Ontstaat er echter restrictie, dan droogt de fascia uit en wordt het hard en stijf. Dit heeft ook een negatief effect op het weefsel dat de fascia hoort te beschermen.
Restrictie, oftewel belemmering van de fascia, kan ontstaan door:
- Overbelasting: Door overbelasting van spieren, pezen en gewrichten raakt de fascia ook overbelast waardoor de vezels op elkaar plakken of uitrekken.
- Stress: Door stress ontstaat spanning, het lichaam herstelt minder goed en wordt vatbaarder. Mede door de hormonen cortisol en adrenaline die vrijkomt bij stress.
- Mentaal trauma: Emotioneel trauma slaat de fascia op. Hij signaleert door zijn rol van communicatiesysteem van het zenuwstelsel, de hevige stressreactie en reageert hierop door continue aan te spannen. De spierspanning kan overgaan in een blijvend strak pantser.
- Fysiek trauma: Een ongeluk kan ervoor zorgen dat de fascia continue gespannen blijft zodat het kan voorkomen dat het opnieuw beschadigd raakt.
- Verkeerde (werk)houding: Een verkeerde houding, kort of lang, kan voor overbelasting van de fascia zorgen.
- Verkeerde spanningen: Door disbalans in het lichaam kan de fascia gaan compenseren. Daardoor ontstaan er spanningen op plekken waar ze niet zouden moeten ontstaan.
Fascia kun je gezond houden door:
- Regelmatig en gevarieerd te bewegen, hierdoor blijft de mobiliteit en flexibiliteit in stand.
- Drink voldoende water omdat de fascia te vergelijken is met een spons. Wanneer een spons uitdroogt, word hij broos en hard. Wanneer een spons echter nat is en goed gehydrateerd, wordt hij veerkrachtig.
- Zorg vol voldoende rust en ontspanning van je lichaam en geest. Een optimale balans tussen spanning en ontspanning, vermijd chronische stress.
- Een gezonde leefstijl waaronder gezonde pure voeding. Vermijd zoveel mogelijk suiker, gluten, bewerkte voeding en e-nummers.
Heb jij fysieke pijnklachten en denk je dat bij jou de fascia hier een rol in speelt?
Vraag dan een gratis adviesgesprek aan en dan kijken we samen of ik én mijn methode jou zouden kunnen helpen om pijnvrij te worden. Klik hier!
Lieve groet,
Sabine Jasmijn
Meer tips
